HOE HET BEGON

2003. Op tien kilometer hoogte. Ergens tussen Amsterdam en de warme Caribische zon op Aruba ontstond de gedachte van Het Hele Mens Huis. Een idee, even simpel als doeltreffend. Ontstaan uit een onverwachte ontmoeting. Een spontaan gesprek met een onbekende. Zou het niet geweldig zijn om op de Antillen een oord te creëren waar mensen kunnen samenkomen om te worden geinspireerd en om zelf te inspireren, tot rust te komen? Om te ervaren en om te ontwikkelen. Op alle gebieden van ons menszijn. Het Hele Mens Huis. Een idee was geboren. 

HET VERVOLG

16 jaar later en niet in de warme Antilliaanse zon maar bij Restaurant Yann in Noordwijk komt dat idee opnieuw tot leven. Nu tussen 2 mensen die elkaar nog nooit eerder ontmoet hebben maar elkaar onmiddellijk herkennen in hun verhalen, hun ideeën en hun visie voor een betere wereld. Vanaf die avond zijn wij samen en werken we verder aan onze visie en missie met betrekking tot het Hele Mens Huis. Hoe bijzonder is dat? 

Welkom bij Het Hele Mens Huis!

DE HELE MENS GEDACHTE

Wat houdt die nu in?

Ieder mens is van nature op zoek naar heelheid. Maar luister eens naar een willekeurig gesprek in de trein, op een terras of tussen collega’s. Een krantenartikel. Hoe vaak is het thema niet de eeuwige strijd waarin mensen zich bevinden als het bijvoorbeeld gaat om de balans tussen werk en privé? Wie houdt er niet tientallen ballen tegelijkertijd in de lucht? Je weet het allang: de Balans is zoek!

4 DIMENSIES

De Balans tussen het werk en je prive leven, tussen de aandacht die je hebt voor je relatie, je kinderen, je huis. Die onbalans zorgt voor zoveel onrust bij mensen, voor zoveel capaciteitsverlies op elk gebied. Want de mens bestaat uit meerdere dimensies en die dimensies die corresponderen met menselijke behoeften. ​In de Hele Mens-gedachte worden die dimensies aangeduid als lichaam, hoofd, hart en ziel . Het lijf hangt samen met de fysieke behoeften, het hoofd waar de cognitieve behoeften mee samenhangen, het hart hoort bij de emotionele en sociale kant van ons leven en tenslotte onze ziel, die zorgt voor onze spirituele ontwikkeling.

De Hele Mens-gedachte baseert zich op de overtuiging dat de mens pas effectief kan zijn als aan al die dimensies voldoende aandacht wordt gegeven.  

Het is bijna onmogelijk om aan alle 4 de dimensies te voldoen. Perfect wordt het nooit. Nou hoeven we ons daar niet heel veel zorgen over te maken. Er zijn oplossingen, maar jij moet zelf de eerste stap zetten!

Meer weten over de 4 dimensies en waar het vandaan komt? Stuur een mail naar info@hethelemenshuis.nl

HET HOOFD denken, beslissingen nemen, plannen

Met het hoofd nemen we verstandige besluiten, tenminste, dat dénken we. Natuurlijk hebben we het hoofd nodig om te plannen en richting te bepalen, om te zorgen dat we niet naar Hamburg rijden, als we in Parijs moeten zijn. Maar wij in het Westen maken ons vaak afhankelijk van onze gedachten. Deze dimensie verdient aandacht.

HET LIJF – bewegen, voeding, rusten,

Het fysieke aspect: vitaliteit. Zorgen voor voldoende slaap, beweging en goede voeding. De fysieke dimensie is over het algemeen goed ingevuld. Je gaat naar de sportschool, zijn speler in een sport team, wandelen, lopen hard en zijn bezig met het lijf. Vooral de actieve aspecten worden ingevuld. Maar onder de fysieke dimensie valt ook vitaliteit in de breedste zin van het woord, rust en goede, gezonde voeding. Hoe vitaal ben je en wat eet je zoal gedurende de dag? Zijn we bewust bezig ons lichaam te reinigen, fit te houden, vitaal te maken etc?

HET HART Sociaal Emotioneel, verbinden, emoties, empathie

Het hart vertelt je over je verlangens, over liefde, pijn en afscheid, maar ook over blijdschap en geluk. Je emoties kunnen je leven bepalen. Als je je gelukkig voelt zijn de drempels van het leven makkelijker te nemen, als je je ongelukkig voelt of verdrietig, is het leven moeilijk en eenzaam. Je emoties kunnen beheersen is daarom een manier om een prettiger leven te leiden en niet aan het leven te líjden. Hoe goed heb jij je emoties onder controle? Leid jij je leven of bepalen je emoties hoe jij in het leven staat?

DE ZIELSpiritualiteit, energieën, meditatie, innerlijke kracht

Er is meer dan wat je kunt waarnemen. Binnen in ons leeft onze ziel. We gebruiken de term ziel om te verwijzen met een energie, een bewustzijn dat ons verbindt met een groter geheel, het universum, of god, wat je ook kiest om hiernaar te verwijzen. Door ons bewust te zijn van wat hoe we ons verbinden met de wereld om ons heen, laten we onze ziel groeien. Dankbaarheid, liefde, vertrouwen, zijn woorden die bij de ziel horen. Het houdt als het ware het hoofd, het lichaam en het hart bijeen. Wat doe jij om je ziel te laten spreken?

Wil je verder praten over hoe jij in het leven staat? Stuur een mail met je verzoek naar info@hethelemenshuis.nl of kom naar een van onze gratis spreekuren. Meer info over waar en wanneer die zijn? WhatsApp ‘spreekuren’ naar 06-37474072.